Pierniki babci Teodozji.

4.5 (150 ocen)

  • 2 godz.

Przepis bardzo stary, dostałam od mojej szwagierki, a Ona od swojej mamy.Pierniki pyszne, mięciutkie zaraz po upieczeniu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 25 dkg palmy
    12,50 dkg smalcu
    6 jaj
    20dkg miodu sztuczny
    2 łyżki miód pszczeli
    0,5 kg cukru
    1 szklanka śmietany
    2 łyżki kakao
    4 dkg amoniaku
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kg mąki
    5 paczek przyprawy do piernika
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Pierniki babci teodozji. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z cukru zrobić karmel, dodać miód, śmietanę, przyprawę do piernika i kakao. Palmę i smalec utrzeć z żółtkami. Białka ubić. Amoniak wymieszać w małej ilości ciepłej wody. Mąkę z proszkiem przesiać do miski z tłuszczem, dodać masę karmelową, amoniak i białka. Wymieszać, wyrobić gładkie ciasto. Owinąć w folię schować do lodówki na 30min lub całą noc.
    Ciasta jest dużo więc dzielić na mniejsze kawałki, wałować i foremkami wykrawać pierniki. Piec 15 - 20 min w 180 st C.
    Po wystudzeniu można je lukrowa i jeść. Już po upieczeniu są mięciutkie i pulchne.

Porady

Gdy ciasto za bardzo klei się do rąk przy wyrabianiu, można dodać mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować