Pyszne pierniki które zawsze wychodzą. Pięknie pachną i jeszcze lepiej smakują.
Składniki:
ok 0,5 kg mąki
15 dag cukru pudru
20 dag miodu (u mnie lipowy ale może być inny)
1/2 kostki masła
2 jajka
1 opakowanie przyprawy do pierników,
1 łyżeczka kakaa
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sody
lukier:
1 białko
kilka kropel soku z cytryny
cukier puder
1.Masło roztopić wraz z miodem, wystudzić. Do miski wsypać mąkę, cukier puder,przyprawę do pierników, kakao, cynamon i sodę, wszystko dokładnie wymieszać. Wbić jajka dodać zimne masło z miodem i wyrobić elastyczne ciasto. Wstawić do lodówki na całą noc. Ciasto podzielić na części i rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie (grubość ok 4 mm), wycinać pierniczki dowolnego kształtu.
2.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać wykrojone pierniczki, piec w temp. 180*C ok 8 min. Upieczone pierniki wystudzić, schować do metalowych puszek na ok 2 tygodnie aby zmiękły. Pierniczki przyozdabiamy lukrem. Białko lekko ubijamy z kilkoma kroplami soku z cytryny i dodajemy tyle cukru pudru stale mieszając aby lukier stał się gęsty.
3.Przyozdobione pierniki odkładamy aby lukier całkowicie zastygł. Smacznego!
Porady
Jeśli chcemy aby nasze pierniki wisiały na choince przed pieczeniem musimy wyciąć dziurkę.
Komentarze