Pierniki

0 (0 ocen)

Pyszne pierniki które zawsze wychodzą. Pięknie pachną i jeszcze lepiej smakują.

Składniki:

  • ok 0,5 kg mąki
    15 dag cukru pudru
    20 dag miodu (u mnie lipowy ale może być inny)
    1/2 kostki masła
    2 jajka
    1 opakowanie przyprawy do pierników,
    1 łyżeczka kakaa
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki sody

    lukier:
    1 białko
    kilka kropel soku z cytryny
    cukier puder

    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Pierniczki Ciasto

Pierniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie ciasta na pierniki 1. Masło roztopić wraz z miodem, wystudzić. Do miski wsypać mąkę, cukier puder,przyprawę do pierników, kakao, cynamon i sodę, wszystko dokładnie wymieszać. Wbić jajka dodać zimne masło z miodem i wyrobić elastyczne ciasto. Wstawić do lodówki na całą noc. Ciasto podzielić na części i rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie (grubość ok 4 mm), wycinać pierniczki dowolnego kształtu.
  • Ozdabianie pierników 2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać wykrojone pierniczki, piec w temp. 180*C ok 8 min. Upieczone pierniki wystudzić, schować do metalowych puszek na ok 2 tygodnie aby zmiękły. Pierniczki przyozdabiamy lukrem. Białko lekko ubijamy z kilkoma kroplami soku z cytryny i dodajemy tyle cukru pudru stale mieszając aby lukier stał się gęsty.
  • Smacznego! 3. Przyozdobione pierniki odkładamy aby lukier całkowicie zastygł. Smacznego!

Porady

Jeśli chcemy aby nasze pierniki wisiały na choince przed pieczeniem musimy wyciąć dziurkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować