PIERNIKI

4.5 (187 ocen)

W domu przed świętami zawsze piekło się pierniki, tradycja przetrwała do dziś!!!

Składniki:

  • 1,5 kg mąki pszennej typ 500-550
    500 g cukru kryształu
    500 g masła lub margaryny (roztopionej)
    6 jajek
    2 op. przyprawy do piernika
    500-600 g miodu
    1 małe op. proszku do pieczenia
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    ew. 1 łyżka kakao (najlepiej karmelu)
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Ciastka Pierniczki

Pierniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • PIERNIKI-szykowanie składników 1. Uszykować wszystkie składniki na pierniki.
  • PIERNIKI-roztopić margarynę, cukier i przyprawę. 2. Roztopić margarynę z cukrem, miodem i przyprawą do piernika.
  • PIERNIKI-dodawanie mąki i innych suchych składników 3. Do roztopionej masy, dodać wymieszane razem suche składniki.
  • PIERNIKI-dodać rozmącone jajka 4. Wymieszać i dolewać rozmącone jajka.
  • PIERNIKI-wycinanie wzorów 5. Wyrobić ciasto i zostawić w lodówce, zawinięte folią spożywczą na minimum tydzień do dwóch. Po tym czasie rozwałkować na grubość 1-1,5 cm i wyciąć wzory.
  • PIERNIKI-upieczone na blaszce 6. Ułożyć na papierze do pieczenia, zachowując odstępy. Piec w temp. 180 st. C z termoobiegiem ok. 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować