W domu przed świętami zawsze piekło się pierniki, tradycja przetrwała do dziś!!!
Składniki:
1,5 kg mąki pszennej typ 500-550
500 g cukru kryształu
500 g masła lub margaryny (roztopionej)
6 jajek
2 op. przyprawy do piernika
500-600 g miodu
1 małe op. proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
ew. 1 łyżka kakao (najlepiej karmelu)
2.Roztopić margarynę z cukrem, miodem i przyprawą do piernika.
3.Do roztopionej masy, dodać wymieszane razem suche składniki.
4.Wymieszać i dolewać rozmącone jajka.
5.Wyrobić ciasto i zostawić w lodówce, zawinięte folią spożywczą na minimum tydzień do dwóch. Po tym czasie rozwałkować na grubość 1-1,5 cm i wyciąć wzory.
6.Ułożyć na papierze do pieczenia, zachowując odstępy. Piec w temp. 180 st. C z termoobiegiem ok. 15-20 minut.
Komentarze