Piernik z wkładką bakaliowo-jabłkową.

5 (181 ocen)

  • 2 godz.

Troszkę pracochłonny,ale warto go upiec ,bo jest bardzo pyszny.Możemy go również upiec na świąteczny stół.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto na piernik:
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mleka
    1 szklanka miodu
    30 dag masła lub margaryny
    6 jajek
    4 szklanki mąki pszennej
    1 przyprawa do piernika
    1 łyżeczka amoniaku
    2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Wkładka:
    4 jabłka
    pół szklanki cukru
    4 jajka
    10 dag rodzynek
    15 dag orzechów włoskich (drobno pokrojonych)
    1 łyżeczka sody
    półtorej szklanki mąki pszennej

    Masa budyniowa:
    2 szklanki mleka
    2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy )
    cukier puder do smaku
    25 dag masła lub margaryny

    Polewa:
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    3 łyżka masła lub margaryny
    odrobina gorącej wody
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Do kawy Piernik Desery

Piernik z wkładką bakaliowo-jabłkową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piernik:
    Mleko,cukier i masło zagotować,następnie wystudzić.Do wystudzonej masy dodać miód,mąkę,przyprawę,sodę,amoniak,żółtka i dokładnie zmiksować.Białka ubić na sztywno i połączyć z ciastem.Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm.Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.
  • 2. Wkładka:
    Jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne,pokroić w kostkę,zasypać cukrem i odstawić na pół godziny.po tym czasie dodać żółtka,sodę,mąkę,orzechy ,rodzynki i wymieszać.Białka ubić na sztywno i połączyć z ciastem.Ciasto przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia,o wymiarach 24 cm 35 cm.Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone wystudzić.
  • 3. Masa:
    W pół szklanki mleka rozpuszczamy budynie,resztę mleka gotujemy,wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia.Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę,stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy.
  • 4. Upieczone placki przekładamy masą.
  • 5. Polewa:
    Cukier wymieszać z kakao i odrobiną gorącej wody,tak żeby powstała gęsta papka,dodać masło i chwilę gotować na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie polewę zdjąć z ognia i mieszać do połączenia składników.Polewa powinna być gęsta i szklista.Gotową polewą udekorować piernik i odstawić do zastygnięcia.

Porady

Możemy dowolnie udekorować np.cukrową posypką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Bakalie Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować