Piernik z powidłami i czekoladą

0 (0 ocen)

Piernik na ostatnią chwilę? Też jest dobry, choć nie tak aromatyczny i głęboki w smaku jak Staropolski. Dla tych jednak, którzy zapomnieli odpowiednio wcześniej zabrać się do przygotowania go, proponuję piernika z powidłami i czekoladą na szybko.

Składniki:

  • ciasto: 150ml miodu, 100ml piwa, 100g posiekanych orzechów włoskich, 50g roztopionego masła, 2 szklanki mąki pszennej, pół szklanki cukru, 3 jaja, 4 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 i ½ łyżeczki sody

    polewa: 2 łyżki kakao, 2 łyżki masła, 4 łyżki mleka, pół szklanki cukru
    orzechy do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik z powidłami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić i odstawić do wystygnięcia. Jajka, miód i cukier ubijać do połączenia składników. Make przesiać, dodać sodę, przyprawę do piernika, posiekane orzechy i połączyć.
  • 2. Do masy jajecznej dodać piwo, mąkę i masło. Dokładnie wymieszać.
    Ciasto przelać do formy keksowej i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na około godzinę.
  • 3. W rondelku rozpuścić masło z cukrem, dolać mleko i wsypać kakao. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
    Po upieczeniu wystudzone ciasto oblać polewą i posypać orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Bakalie Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować