Piernik z orzechami w biało - czarnej czekoladzie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pachnący świąteczny piernik z orzechami w białej i czarnej czekoladzie.

  • 60 min

Składniki:

  • - masło - 125 g
    - cukier - 1 szklanka
    - miód - 2 łyżki
    - powidła śliwkowe - 2 łyżki
    - przyprawa do piernika - 4 łyżki
    - cynamon - 1 łyżeczka
    - soda oczyszczona - 2 łyżeczki
    - kawa zbożowa - 2 łyżki
    - mleko - 1 szklanka
    - jajka - 2 szt
    - mąka pszenna - 300 g

    Dodatkowo:
    - polewa czekoladowa biała - 100 ml
    - polewa czekoladowa z orzechami - 100 ml
    - orzechy laskowe - 50 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik z orzechami w biało - czarnej czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • piernik 1. Piekarnik nagrzewamy do 175C.

    Roztapiamy masło.

    Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.

    Dodajemy miód , powidła , cynamon i przyprawę do piernika.

    Grzejemy ok. minuty na małym ogniu ciągle mieszając.

    Odstawic na chwilkę do wystudzenia.

    Dodac sodę , kawę i rozbełtane jajka.

    Dokładnie szybko wymieszac , aż masa zacznie się pienic.

    Dodac mąkę i bardzo! dokładnie wymieszac , tak by nie było grudek.


    Wlac do natłuszczonej formy keksowej ( u mnie niezawodna silikonowa ).

    Piec przez 45 - 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175C.

    Wyjąć z piekarnika i ostudzić.


    Polewy roztopic.

    Orzechy posiekac.

    Polac całe ciasto tworząc zygzaki.

    Posypac orzechami!


    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować