Piernik z musem gruszkowym

4.5 (146 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Ciasto piernikowe z orzeźwiającym musem z gruszek połączone z masą śmietanową z dodatkiem mascarpone to idealny pomysł na „małe, słodkie co nieco”.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto piernikowe
    2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    2 jajka
    130g masła
    130g śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody
    3 łyżeczki przyprawy do piernika
    3 łyżeczki kakao
    1 łyżka miodu
    olej do wysmarowania formy
    kasza manna do posypania formy

    Woda do gotowania gruszek
    5 gruszek
    1/2 litra wody
    3 łyżki cukru
    1/2 laski cynamonu
    1 gwiazdka anyżu
    sok z połowy cytryny

    Masa śmietanowa
    250g mascarpone
    200g śmietany 30%
    1 łyżeczka żelatyny
    6 łyżek mleka
    3 łyżki cukru pudru

    Poncz
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    30ml likieru amaretto
    100ml wrzątku


    Mus gruszkowy
    600g gruszki pozbawionej gniazda nasiennego
    125ml wody
    2 gruszkowe galaretki

    Dodatkowo
    100g mlecznej czekolady
    3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik z musem gruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0lkp3qf 1. Woda do gruszek
    Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zostawić ogonki i przekroić
    w poziomie na dwie części. Do garnka wlać wodę, sok z cytryny, dodać anyż, cynamon, cukier i zagotować. Do wrzątku dodać połówki gruszek, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 10minut. Po tym czasie wyjąć gruszki przełożyć do sitka żeby dokładnie odciekły.
  • image-18frk65 2. Ciasto piernikowe
    Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodać śmietanę, rozpuszczone i wystudzone masło oraz miód. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą do piernika. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do okrągłej formy o średnicy 23cm wysmarowanej oliwą i posypanej manną. Na wierzchu ułożyć połówki ugotowanych gruszek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
  • image-16n33vw 3. Masa śmietanowa
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodać żelatynę rozrobioną w mleku. W drugim naczyniu na szybkich obrotach zmiksować mascarpone stopniowo dodając ubitą śmietanę. Całość dokładnie wymieszać.
  • image-04yg5ed 4. Mus gruszkowy
    Obrane gruszki pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować około 10minut. Następnie wsypać galaretki, dokładnie wymieszać i całość zblenderować. Odstawić do lekkiego stężenia.
  • image-0kxnyjo 5. Poncz
    Kawę rozpuścić we wrzątku, wystudzić, dodać amaretto i dokładnie wymieszać.
  • image-2ajjo7w 6. Do formy przełożyć jeden blat ciasta, nasączyć ponczem, następnie wyłożyć połowę masy śmietanowej, wylać mus gruszkowy i wstawić do lodówki na około 40minut. Po tym czasie wyłożyć pozostałą ilość masy śmietanowej, przykryć ciastem, nasączyć ponczem.
  • image-03n5d1j 7. Na wierzchu polać rozpuszczoną w mleku mleczną czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Gruszki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować