Piernik z masą śmietankową i bakaliami

5 (165 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepyszny piernik na święta

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • CIASTO:
    6 jajek
    0,5 szklanki miodu
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    10 dk kakao
    1 op. przyprawy do piernika (40g)
    10 dk rodzynek
    10 dk orzechów włoskich

    MASA ŚMIETANKOWA:
    250g margaryny
    1 szklanka cukru pudru
    1 budyń śmietankowy
    2 szklanki mleka

    PONADTO:
    polewa czekoladowa
    połówki orzechów włoskich


Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik z masą śmietankową i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    1. Białka ubić na sztywną masę , dodać miód i żółtka, cały czas ubijając.
    2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao, po czym dodać do piany .
    3. Następnie dodać rodzynki i orzechy, dokładnie wymieszać.
    4. Ciasto przelać do formy 12/36 cm. piec 40 minut w temp. 180c.
    5. Upieczone ciasto przekroić na trzy części i przełożyć masą.
    6. Na końcu polać polewa czekoladową i udekorować orzechami włoskimi, oraz resztą masy.


    KREM:
    1. Z dwóch szklanek mleka ugotować budyń, odstawić do stygnięcia .
    2. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch, po czym stopniowo ucierając dodawać zimny budyń.
    3. Troszkę masy odstawić do udekorowania piernika.

Porady

Przed użyciem rodzynek należy je zaparzyć

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować