piernik z marmoladą i masą budyniową

4.5 (200 ocen)

  • 2 godz.

Słodka pokusa.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    25 dkg miodu
    50 ml rumu
    5 dkg masła
    4 jajka
    3 dkg przyprawy do piernika
    dwie łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa budyniowa:
    1 szklanka mleka
    6 dkg margaryny
    5 dkg masła
    4 łyżki cukru
    1 jajko
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    20 dkg marmolady
    Polewa:
    3/4 szklanki cukru
    20 dkg gorzkiej czekolady
    5 dkg śmietany 30%
    dwie garście drobno posiekanych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik z marmoladą i masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Jajka utrzeć z lekko zrumienionym miodem i masłem, połączyć z rumem, przyprawami i przesianą mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenie. Ciasto podzielić na trzy części, piec w średnio nagrzanym piekarniku przez 50 minut.
    Masa budyniowa:
    Jajko ubić z cukrem, dodać mąkę. Mleko zagotować z cukrem waniliowym, zmieszać z ubitym jajkiem, zagotować. Połączyć z utartym tłuszczem.
    Polewa:
    Zagotować szklankę wody z cukrem, dodać pokruszoną czekoladę, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia składników. Dodać śmietanę i orzechy. Lekko ostudzoną wylać na placek.
    Ciasto przygotowujemy w następujący sposób:
    piernik + marmolada + piernik + masa budyniowa + ciasto + polewa. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować