Piernik z marcepanem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Piernik będzie bardziej wykwintny, gdy ozdobimy go polewą czekoladową i bakaliami.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 4 jajka
    ● 1/2 kg mąki pszennej
    ● 10 dag masła
    ● 27 dag cukru pudru
    ● 7 łyżek miodu
    ● 2 łyżeczki kakao
    ● łyżeczka pr. do piecz.
    ● op. przyprawy do piernika
    ● 1/2 łyżeczki sody
    Masa:
    ● 15 dag masy marcepanowej
    ● 2-3 łyżki śmietany
    ● 10 dag cukru pudru

Piernik z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód podgrzewamy. Dodajemy
    masło, mieszamy
    i studzimy. Żółtka ucieramy
    z cukrem. Dodajemy do
    miodowej masy.
  • 2. Wsypujemy kakao, mąkę
    z proszkiem, przyprawę
    i sodę. Ucieramy. Białka
    ubijamy, dodajemy do masy
    i delikatnie mieszamy. Ciasto
    wkładamy do tortownicy
    (śr. 26 cm). Pieczemy
    godzinę w 170 °C. Studzimy.
    Kroimy na 4 placki.
    3.
  • 3. Masę marcepanową wyrabiamy
    z cukrem i śmietaną.
    Rozwałkowujemy na
    gruby płat. Obręczą tortownicy
    wycinamy 3 krążki.
    Przekładamy placki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2010

Komentarze

Podobne przepisy