Piernik z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąkę wraz z sodą, dodać suchy mak, wymieszać.
2.W rondelku podgrzać miód razem z przyprawą do piernika, cynamonem i kakao.
3.Miękkie masło utrzeć z cukrem, ucierając dodawać stopniowo po jednym żółtku, następnie dodać przestudzony miód. Dodać skórkę z cytryny. Całość zmiksować.
4.Białka ubić na sztywną pianę.
5.Do masy maślano-miodowej dodawać na przemian mąkę z makiem i pianę. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
6.Foremkę keksówkę (30x11cm) posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piec w temp. 180st. przez ok. godzinę (do suchego patyczka).
7.Składniki na lukier utrzeć (można to zrobić mikserem, najwolniejsze obroty, 8-10 minut). Przestudzony piernik posmarować lukrem. Lukier jest dosyć gęsty, przy rozprowadzaniu można pomóc sobie maczając łyżkę w ciepłej wodzie.
Komentarze