Piernik z makiem

0 (0 ocen)

  • Średni

Na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć piernika...

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pszenna: 500 gramów
    - soda: 1 łyżka
    - mak: 1 szklanka
    - miód: 1 szklanka
    - przyprawa do piernika: 20 gramów
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - kakao: 2 łyżeczki
    - masło (miękkie): 150 gramów
    - cukier drobny: 150 gramów
    - jajka: 5 sztuk
    - skórka starta z 1 cytryny: 1 sztuka
    LUKIER::
    - cukier puder: 175 gramów
    - ciepła woda: 1 łyżka
    - sok z cytryny: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę wraz z sodą, dodać suchy mak, wymieszać.
  • 2. W rondelku podgrzać miód razem z przyprawą do piernika, cynamonem i kakao.
  • 3. Miękkie masło utrzeć z cukrem, ucierając dodawać stopniowo po jednym żółtku, następnie dodać przestudzony miód. Dodać skórkę z cytryny. Całość zmiksować.
  • 4. Białka ubić na sztywną pianę.
  • 5. Do masy maślano-miodowej dodawać na przemian mąkę z makiem i pianę. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
  • 6. Foremkę keksówkę (30x11cm) posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piec w temp. 180st. przez ok. godzinę (do suchego patyczka).
  • 7. Składniki na lukier utrzeć (można to zrobić mikserem, najwolniejsze obroty, 8-10 minut). Przestudzony piernik posmarować lukrem. Lukier jest dosyć gęsty, przy rozprowadzaniu można pomóc sobie maczając łyżkę w ciepłej wodzie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Mak Miód

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Piernik z makiem i śliwką

3.55 (587 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

piernik milky way

To może cię zainteresować