Piernik z lukrem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

U nas już piernik jest upieczony, ale to próba przed świętami. Na święta będzie drugi i pierniczki oczywiście. Polecam mój przepis

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • pół kg mąki
    szklanka cukru
    pół kostki masła
    4 jajka
    3 łyżki miodu
    3 łyżeczki kakao
    szklanka orzechów włoskich
    łyżeczka sody oczyszczonej
    szklanka mleka
    przyprawa do piernika gotowa lub goździki, imbir, cynamon, ziele angielskie, gałka muszkatołowa
    polewa lukrowa




Piernik z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. Jajka z cukrem ubić mikserem na puch. Dodać przesiane kakao, mleko, mąkę wymieszaną z sodą oraz przyprawy. Mieszając, dodać miód i roztopiony tłuszcz. Dodać orzechy.
    Ciasto przełożyć do blaszki podłużnej wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
    Po wystudzeniu udekorować lukrem.

Porady

Można udekorować polewą czekoladową, która jest równie pyszna co lukrowa.

Komentarze

Podobne przepisy