Piernik z herbatą

5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem studentką administracji, w wolnych chwilach lubię wypróbowywać nowe przepisy. Ten mam od babci. P

Składniki:

  • ● 3 szklanki mąki
    ● 1 szklanka sztucznego miodu
    ● 1 szklanka oleju
    ● 1 szklanka mocnej herbaty
    ● 4 jajka
    ● 2 łyżeczki sody
    ● 1 przyprawa do piernika
    ● szklanka cukru kryształu
    Masa
    ● 6 łyżek błyskawicznej kaszy manny
    ● 1/2 l mleka
    ● 1 niepełna szklanka cukru
    ● 1 kostka masła lub margaryny
    ● sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik z herbatą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernik z herbatą 1. Wszystkie składniki na ciasto
    mieszamy w misce i wyrabiamy
    ciasto. Dzielimy na 3
    równe części i w temperaturze
    150 °C pieczemy 3 placki.
  • 2. Szklankę mleka zagotowujemy
    z cukrem, pozostałe mleko
    mieszamy z kaszą manną
    i wlewamy do gotującego się
    mleka. Mieszając, ponownie
    zagotowujemy i odstawiamy
    do ostudzenia.
  • 3. W misce miksujemy kostkę
    margaryny lub masła i cały
    czas miksując, dodajemy po
    łyżce ostudzonej kaszy manny.
    Na koniec gotową masę
    mieszamy z sokiem z cytryny.
    Placki przekładamy masą.

Porady

● Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce – wówczas masa się zetnie i będzie odpowiednio twarda. ● Ciasto można również przełożyć masą budyniową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować