Piernik z dynią na kruchym spodzie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obieramy dynie ,usuwamy miąższ z pestkami. Gotową dynię zalewamy wodą lekko osoloną i gotujemy na półmiękko.
2.CIASTO KRUCHE;
Składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy.
Zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy 30 minut w lodówce.
Następnie po tym czasie wykładamy na wyłożoną folią aluminiową tortownicy.
nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor.
3.Dynie po ostudzeniu kroimy w drobną kostkę
4.CIASTO PIERNIKOWE;
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno.
Pod koniec ubijania dodajemy cukier ,zostawiająć 1 łyżke .
Żółtka ucieramy z 1 łyżką cukru na puszystą masę.
Następnie dodajemy do nich ubite białka miksując na najniższych obrotach.
Do masy dodajemy pokrojoną dynie. Delikatnie mieszamy łyżką.
Dosypujemy powoli mąkę ,proszek do pieczenia i cynamon. Nadal mieszamy łyżką .
5.Na podpieczonym spdzie kruchym wykładamy 3 łyżki marmolady.
Rozsmarowujemy po całej jego powierzchni.
Na nie wykładamy upieczone i wystudzone ciasto piernikowe.
Komentarze