Piernik z bakaliami

4.37 (194 ocen)

Przepyszne ciasto z mnóstwem aromatycznych bakalii, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Składniki:

  • 3 szkl mąki pszennej
    3 jajka
    1 szkl cukru
    1 szkl mocnej herbaty (z 2 torebek)
    1 szkl płynnego miodu
    3/4 szkl oleju
    1 op. przyprawy do piernika
    1 łyżeczka sody

    2 szkl bakalii (orzechy, skórki kandyzowane, rodzynki, pokrojone daktyle)
    łyżka mąki pszennej

    Lukier i skórki kandyzowane do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.37 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Keks Desery

Piernik z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puch. Stopniowo dodawać na przemian herbatę, mąkę, olej i sodę z przyprawą.
    Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z ciastem. Dodać wymieszane z łyżką mąki bakalie, wymieszać.
    Ciastem napełnić 2 keksówki (11x30cm). Piec ok 50-60 min w 180st. Ostudzić, polać lukrem i posypać skórkami kandyzowanymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować