piernik tygodniowy mojej Babci

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest to "ratunkowa" wersja dla tych, którzy zapomnieli nastawić ciasto na piernik sześciotygodniowy. Przepis dostałam od mojej Babci, która piecze go co roku na Święta.

  • 60 min

Składniki:

  • (podaję połowę oryginalnej porcji Babci):

    4 jajka
    1/2 łyżki masła
    1/4 kg cukru
    1/2 szklanki miodu
    1/2 łyżeczki sodu
    500 g mąki
    40 g przyprawy do piernika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik tygodniowy mojej babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • piernik etap 1 1. Przygotowanie- etap I:

    Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą. Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować dokładnie. Miskę owinąć folią i wstawić do lodówki na 7 dni.
  • 2. Etap II:
    Dojrzałe ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć na obsypany mąką blat. Podzielić na tyle części ile chcemy mieć placków. Rozwałkować (podzieliłam na 5 części i rozwałkowałam na 5 nierównych prostokątów o długości 30 cm, żeby później złożyć ciasto jak piramidę) i ułożyć na papierze do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200*C i piec około 10 minut.

Porady

Upieczone placki przełożyć dowolnie marmoladą lub kremem a całość polać czekoladą. Wierzch posypałam pokruszonymi okrawkami piernika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować