Piernik staropolski dojrzewający

4.5 (177 ocen)

Przepis mam już ładnych kilka lat i muszę przyznać, że żałuję, że spróbowałam dopiero teraz.Piernik pięknie wyrasta jest niezwykle pachnący i baaaaardzo smaczny.

Składniki:

  • 1/2 litra miodu
    2 niepełne szklanki cukru
    1 kostka margaryny lub smalcu
    1 kg i 1 szklanka mąki tortowej
    3 jajka
    3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 szklanki mleka
    szczypta soli

    Przyprawy:
    po 2 płaskie łyżeczki cynamony i imbiru
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki goździków
    1 czubata łyżka kakao

    Bakalie:
    1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
    1/2 szklanki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
    1/2 szklanki rodzynek
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik staropolski dojrzewający - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód, cukier i tłuszcz podgrzewam stale mieszając, aż składniki się połączą. Studzę i dodaję mąkę, jajka, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku oraz przyprawy. Dodaje posiekane bakalie, wymieszam i naczynie przykrywam plastykową folią i odstawiam na minimum 3 tygodnie w chłodne miejsce. Blachę o wym 26x38 do pieczenia wykładam papierem, przekładam ciasto na wysokość 5 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C-200'C na 45 min. Po upieczeniu studzę, zawijam ciasto w ściereczkę i odstawiam na ok 10 dni, aż zmięknie. Później piernik należy przekroić na 2 lub 3 warstwy i posmarować powidłami lub masą, a wierzch polać polewą.

Porady

Ciasto stawiamy w chłodnym miejscu byle NIE DO LODÓWKI

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować