Piernik

5 (182 ocen)

  • 24 godz.

...

  • 24 godz.

Składniki:

  • 500 g mąki
    250 g miodu
    150 g masła
    180 g cukru
    1 jajko
    2 żółtka
    1,5 łyżeczki sody
    80 ml mleka
    2 łyżki przyprawy do piernika
    50 g orzechów
    30 g skórki pomarańczowej
    150 g powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód wraz z cukrem i masłem doprowadziłem do wrzenia. Zdjąłem z ognia by ostygło. Dosypałem mąkę ,dodałem jajko i żółtka ,przyprawę do piernika ,wyrobiłem na jednolitą masę. Następnie wlałem sodę rozpuszczoną w mleku ,dodałem skórkę pomarańczową oraz pokrojone orzechy. Ponownie wyrobiłem i odstawiłem w chłodne miejsce na dzień w szklanym naczyniu. Następnie ciasto włożyłem do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką (średnia keksówka). Piekłem godzinę w temp 180 stopni C. Kiedy piernik ostygł ,przekroiłem go wzdłuż dwa razy ,warstwy posmarowałem powidłami śliwkowymi. Najlepiej smakuje po 3-4 dniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować