Piernik staropolski

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Jest to przepis na wyjatkowo smaczny piernik. Ponieważ wymaga długiego czasu oczekiwania robi sie go u nas tylko na święta.Polecam, jest super!

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - miód: 0.5 kilograma
    - cukier: 2 szklanki
    - masło lub smalec: 25 dekagramów
    - mąka: 1 kilogram
    - jajka: 3 sztuki
    - soda oczyszczona: 3 łyżeczki
    - przyprawy korzenne: 3 łyżeczki
    - orzechy włoskie: 0.5 szklanki
    - marmolada: 0.3 dekagrama

Piernik staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernik staropolski 1. Miód, cukier i tłuszcz stopniowo podgrzewamy, prawie do zagotowania.Do letniej masy dodajemy stopniowo wyrabiając ręką mąkę, jajka, sodę, przyprawy. Gdy ciasto dobrze wyrobimy, wkładamy do kamionkowego garnka, przykrywamy ściereczką lnianą i umieszczamy na dole lodówki by powoli dojrzewało.
    Trwa to ok. 2-3 tygodni. Ważne !

    Dojrzałe ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy i pieczemy w 180 C. Można również z całości uformować placek i po upieczeniu przekroić na 3 części.

    Schłodzony piernik smarujemy powidłami śliwkowymi albo marmoladą i polewamy dowolna polewą.

    Smacznego!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy