Piernik "STAROPOLSKI"

0 (0 ocen)

Piernik ten robi zawsze ogromną furorę, każdy się nim zajada.Smak jest wyjątkowy.Praca włożona w to ciasto nie idzie na marne,ciasto jest przepyszne.Polecam!!

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
    pół kg miodu
    2 szklanki cukru (daję mniej)
    25 dag masła
    1 kg mąki
    3 jajka
    3 łyżeczki sody oczyszczonej
    pół szklanki mleka
    pół łyżeczki soli
    2 - 3 torebki przyprawy do piernika

    Przełożenie:
    duży słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
    2 galaretki (truskawkowa lub poziomka)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik "staropolski" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić.

    Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 4 tygodnie. Piec 3 - 4 dni przed świetami lub przed jakąś okazją, ponieważ piernik nabierze wtedy swojej mocy.
  • 2. Pieczenie:
    Ciasto podzielić na 2 - 3 części, rozwałkować (najlepsza grubość około pół cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze około 160 - 180ºC (zależy od piekarnika) przez około 15 (zależy od grubości placka). Placki ochłodzić.

    Ochłodzone placki przełożyć podgrzanym goracym dżemem do którego wsypujemy galaretkę,energicznie mieszamy, przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni.

    Piernik polać czekoladą. Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier lub ściereczkę.Ciasto jest przepyszne.

Porady

Wyrobione ciasto jest dość luźne. Podczas wałkowania(trzeba podsypywać mąką).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować