Piernik rumowy - dojrzewający

4.51 (172 ocen)

  • 60 min

Najwspanialszy piernik jaki upiekłam, długo dojrzewa w lodówce 2 tygodnie, i naprawdę jest tego wart bardzo serdecznie polecam upiec ten o to piernik na święta!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kostka masła
    1 kg maki krupczatki
    1/2 kg miodu prawdziwego
    5 jajek
    3 dag sody oczyszczonej
    1 cukier waniliowy

    Poncz:
    herbata
    1 kieliszek rumu
    2 słoiki powideł śliwkowych

    Masa:
    3/4 l mleka
    1 1/2 szklanki cukru kryształu
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki tortowej
    1 cukier waniliowy
    50 dag masła
    1/2 kieliszka spirytusu

Wystaw ocenę:

4.51 (172 ocen)

Piernik rumowy - dojrzewający - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Masło roztopić z miodem, po przestudzeniu dodać całe jajka,cukier waniliowy, przyprawę i mąkę wymieszaną z sodą. Wszystko wymieszać, posypać mąką, włożyć do garnka i przykryć ściereczką. Wstawić do lodówki na 2 tygodnie.
    Przed przystąpieniem do pieczenia przygotować 2 szklanki ponczu z herbaty i rumu (może być spirytus).
    Upiec 4 placki w temp. 160 stopni. każdy w osobnej blaszce.
    Po ostudzeniu skropić ponczem i przekładać na przemian masą i powidłami. Wierzch posmarować masa i polać polewą czekoladową.

    Masa: Z mleka,cukru,cukru waniliowego, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń i spirytus.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować