Piernik przekładany kremem i powidłami

4.5 (168 ocen)

Gdy tylko spróbujecie tego piernika od razu go pokochacie jest porostu przepyszny :)

Składniki:

  • Na piernika:
    -1 szklanka oleju
    -1 szklanka cukru pudru
    -1 szklanka zaparzonej herbaty (z 3 torebek)
    -3 łyżeczki sody oczyszczonej
    -1 szklanka miodu
    -1 przyprawa do piernika
    -3 szklanki mąki
    -4 jaja
    Krem:
    -2 żółtka
    - budyń waniliowy
    -1/2 szklanki cukru
    -2 szklanki mleka
    -2 płaskie łyżki mąki pszennej
    -250g margaryny
    -kieliszek spirytusu
    Polewa:
    -pół kostki margaryny
    -3,5 łyżki cukru pudru
    -3 łyżki kakao
    -2 łyżki wody
    Dodatkowo:
    -powidła śliwkowe
    -kolorowe cukrowe perełki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Powidła

Piernik przekładany kremem i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piernik:
    Jajka utrzeć mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę.Dodać 1 szklankę mąki z 1 łyżeczką sody oczyszczonej i dalej miksować.Następnie wlać powoli olej ciągle miksując.Dodać 1 szklankę mąki,następnie wlać miód miksować na najwyższych obrotach.Następnie wsypać 1 szklankę mąki z 2 łyżeczkami sody oczyszczonej ciągle miksując.Pod koniec wlać herbatę oraz dodać przyprawę do piernika.Wszystko dokładnie zmiksować.Ciasto podzielić na 3 równe części.Każdą część ciasta upiec osobno w prostokątnej blaszce w temperaturze 150°C przez 20-25 minut.
  • 2. Krem:
    1 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami , mąką pszenną i budyniem. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie utrzeć margarynę i dodawać partiami zimny budyń i ucierać. Na końcu dodać spirytus.
  • 3. Polewa:
    Wszystkie składniki przełożyć do garnuszka postawić na małym ogniu dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się składników.Następnie polewę zagotować.Zostawić w chłodne miejsce aby lekko zgęstniała.
  • 4. Wykonanie:
    1 placek posmarować powidłami na to nałożyć połowę kremu.Przykryć drugim plackiem i także najpierw posmarować powidłami i na to rozsmarować resztę kremu.Położyć ostatni placek i posmarować go lekko gęstniejącą polewą i posypać perełkami.Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować