piernik przekładany...

4.98 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie

przepis od Ani z Tasty Bloog za piernikami nie przepadam, ale ten mi na prawde smakuje

Składniki:

  • Ciasto:

    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka sztucznego miodu
    1 szklanka oleju
    1 szklanka mocnej przestudzonej herbaty (u mnie z dwóch torebek)
    4 jajka
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 przyprawa do piernika
    1 szklanka cukru


    Masa:

    9 łyżek błyskawicznej kaszy manny
    3/4 litra mleka
    1 szklanka cukru
    1 kostka masła


    Dodatkowo:

    1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

4.98 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Piernik przekładany... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy 1 szklankę mąki z 1 łyżeczką sody; miksujemy. Następnie wlewamy powoli olej, miksujemy i wsypujemy 1 szklankę mąki. Wlewamy miód, miksujemy i wsypujemy 1 szklankę mąki z 1 łyżeczką sody. Na koniec wlewamy herbatę oraz wsypujemy przyprawę do piernika. Miksujemy.
  • 2. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Blachę o wymiarach 34x24 wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy pierwszą część ciasta. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 150 st. W ten sam sposób pieczemy pozostałe dwa ciasta.
  • 3. Masa: Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, ponownie zagotowujemy, aż masa zgęstnieje; studzimy. W misce miksujemy miękkie masło i cały czas miksując, dodajemy partiami kaszę mannę.
  • 4. Pierwszą część ciasta smarujemy połową dżemu i wykładamy połowę masy. Przykrywamy kolejnym ciastem, smarujemy pozostałym dżemem i równo rozsmarowujemy pozostałą masą. Całość przykrywamy trzecim ciastem.
  • 5. Ciasto wstawiamy do lodówki, żeby masa zastygła, możemy przycisnąć deską.

Porady

ciasto polecam zrobic 2-3 dni wcześniej żeby placki "przeszły" Ciassto mozna zrobić nawet tydzień wczesniej został mi mały kawałek i własnie po tygodniu jest jeszcze smaczniejsze

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować