Piernik piwosz.

0 (0 ocen)

Tradycyjny piernik na Święta ale nieco zmieniony smak.

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki
    20 dag miodu
    4 jaja
    łyżka ciemnego kakao
    3/4 szklanki ciemnego piwa
    pół kostki margaryny
    15 dag cukru
    po 2 łyżeczki przyprawy do pierników i sody

    Nadzienie:
    tabliczka czekolady mlecznej
    2 łyżki mleka

    Dekoracja:
    biała polewa do ciast lub 2 tabliczki czekolady
    półtorej szklanki różnorodnych bakalii

Piernik piwosz. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Miód stopić, wystudzić. Do masy żółtkowej dodawać na przemian: mąkę wymieszaną z sodą, przyprawą i kakao, miód oraz piwo. Ubić pianę z białek, delikatnie połączyć z ciastem. Formę keksową nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do formy, piec ok. 60 minut w temp. 170-180 stopni C.
  • 2. Po wystudzeniu ściąć nożem nierówny wierzch piernika i przekroić ciasto po przekątnej. Powstałe trójkąty położyć obok siebie tak, aby tworzyły jakby spadzisty dach. Rozpuścić czekoladę mleczną w kąpieli wodnej, wymieszać z mlekiem, posmarować miejsce złączenia trójkątów. Przygotować polewę według przepisu na opakowaniu. Oblać nią piernik, udekorować bakaliami. Podawać pokrojony w trójkąty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy