Tradycyjny piernik na Święta ale nieco zmieniony smak.
Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki
20 dag miodu
4 jaja
łyżka ciemnego kakao
3/4 szklanki ciemnego piwa
pół kostki margaryny
15 dag cukru
po 2 łyżeczki przyprawy do pierników i sody
Piernik piwosz. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Miód stopić, wystudzić. Do masy żółtkowej dodawać na przemian: mąkę wymieszaną z sodą, przyprawą i kakao, miód oraz piwo. Ubić pianę z białek, delikatnie połączyć z ciastem. Formę keksową nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do formy, piec ok. 60 minut w temp. 170-180 stopni C.
2.Po wystudzeniu ściąć nożem nierówny wierzch piernika i przekroić ciasto po przekątnej. Powstałe trójkąty położyć obok siebie tak, aby tworzyły jakby spadzisty dach. Rozpuścić czekoladę mleczną w kąpieli wodnej, wymieszać z mlekiem, posmarować miejsce złączenia trójkątów. Przygotować polewę według przepisu na opakowaniu. Oblać nią piernik, udekorować bakaliami. Podawać pokrojony w trójkąty.
Komentarze