Piernik na kefirze

4.49 (177 ocen)

Pyszny i niedrogi - jest już tradycją w moim domu:)

Składniki:

  • 1 szklanka kefiru (250ml)
    1/2 kostki margaryny
    35 dkg cukru
    1/2 kg mąki
    1 jajko
    2 łyżeczki sody
    2 łyżki kakao
    1 przyprawa do piernika
    1 mały słoik powidła śliwkowego (300 g)
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik na kefirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kefir wlać do wysokiego garnka (z niskiego może wykipieć), wsypać cukier, wymieszać. Gotować 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie wrzucić margarynę i doprowadzić do wrzenia. Odstawić, aby nieco przestygło.
  • 2. Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać kakao, sodę, przyprawę do piernika, wymieszać. Dodać ugotowany syrop (ma być ciepły - nie może być ani wrzący ani letni), wymieszać łyżką, wbić jajko i wyrobić ciasto ręką. Odstawić do przestygnięcia na około 2 godziny.
  • 3. Ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na pół. Wałkować, upiec 2 placki (duża blaszka 23x38 cm nasmarowana i wyłożona papierem do pieczenia). Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
  • 4. Ostudzone placki przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku tak, aby powstały 4 placki jak z formy keksowej. Przekładać powidłem, a górę udekorować dowolną polewą czekoladową.

Porady

Placki po upieczeniu są twarde. Miękną po przełożeniu. Piernik najlepiej przełożyć 1-2 dni przed konsumpcją.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

4.51 (246 ocen)

Pancakes na kefirze

To może cię zainteresować