Piernik na kefirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kefir wlać do wysokiego garnka (z niskiego może wykipieć), wsypać cukier, wymieszać. Gotować 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie wrzucić margarynę i doprowadzić do wrzenia. Odstawić, aby nieco przestygło.
2.Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać kakao, sodę, przyprawę do piernika, wymieszać. Dodać ugotowany syrop (ma być ciepły - nie może być ani wrzący ani letni), wymieszać łyżką, wbić jajko i wyrobić ciasto ręką. Odstawić do przestygnięcia na około 2 godziny.
3.Ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na pół. Wałkować, upiec 2 placki (duża blaszka 23x38 cm nasmarowana i wyłożona papierem do pieczenia). Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
4.Ostudzone placki przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku tak, aby powstały 4 placki jak z formy keksowej. Przekładać powidłem, a górę udekorować dowolną polewą czekoladową.
Porady
Placki po upieczeniu są twarde. Miękną po przełożeniu. Piernik najlepiej przełożyć 1-2 dni przed konsumpcją.
Komentarze