Piernik na drożdżach

4.5 (145 ocen)

  • 3 godz.

Miekki, delikatny, puszysty nic dodac nic ujac. Sprobujcie sami

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    3szkl. maki pszennej
    1szkl. cukru
    1szkl. oleju
    1szkl. miodu(obojetnie)
    1 kostka drozdzy
    7 jajek
    2 plaskie lyzki sody oczyszczonej
    1przyprawa do piernika

    Masa ubijana na parze:
    2cale jajka
    1 cukier waniliowy
    3/4 szkl cukru
    kostka masla

    Dodatkowo:
    powidla sliwkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drozdze rozmieszac w 2lyzeczkach cukru az powstanie plyn. Pozostaly cukier utrzec z zoltkami i drozdzami. Dodac miod, make, przyprawe, sode, olej i ubite na sztywno bialka. Rozdzielic na polowe i przelac do dwoch takich samych blaszek (ok. 23×38). Piec 20-30min w temp 170-180'C . po przestudzeniu kazdy placek przekroic i posmarowac powidlami sliwkowymia w srodek dac mase ubijana na parze.
  • 2. Masa: wszystkie skladniki wlozyc do miski i utrzec mikserem zeby sie skladniki dobrze polaczyly a nastepnie dac na garnek z goraca woda i ubijac trzepaczka do momentu az boki z piana beda sztywniec tak ok 5min. Zdjac i ostudzic. Utrzec kostke masla i dodawac po lyzce masy
  • 3. Przelozenie od dolu:
    Piernik - powidla- piernik - masa- piernik- powidla- piernik

Porady

Udekorowac wg uznania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować