Piernik na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drozdze rozmieszac w 2lyzeczkach cukru az powstanie plyn. Pozostaly cukier utrzec z zoltkami i drozdzami. Dodac miod, make, przyprawe, sode, olej i ubite na sztywno bialka. Rozdzielic na polowe i przelac do dwoch takich samych blaszek (ok. 23×38). Piec 20-30min w temp 170-180'C . po przestudzeniu kazdy placek przekroic i posmarowac powidlami sliwkowymia w srodek dac mase ubijana na parze.
2.Masa: wszystkie skladniki wlozyc do miski i utrzec mikserem zeby sie skladniki dobrze polaczyly a nastepnie dac na garnek z goraca woda i ubijac trzepaczka do momentu az boki z piana beda sztywniec tak ok 5min. Zdjac i ostudzic. Utrzec kostke masla i dodawac po lyzce masy
Komentarze