PIERNIK MOJEJ MAMY

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

WILGOTNY I SMACZNIUTKI

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka,
    10 łyżek mąki,
    10 łyżek cukru
    9 łyżek mleka tłustego,
    ½ słoika dżemu z czarnej porzeczki,
    1 łyżka kakao,
    ½ szklanki oliwy,lub 125 gram masła łaciate,
    2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem drobnym, dodać stopniowo mleko. Dodawać dżem cały czas miksując aż cukier się rozpusci.
    Następnie dosypywać mąkę zmieszaną razem z sodą, kakao, cynamonem.
    Dodać oliwę lub 125 gram masła stopionego,schłodzonego
    Na koniec dodać ubitą pianę z białek.
    Piec w rozgrzanym piekarniku 180 st -40 minut/sprawdzać patyczkiem/.
    piekłam w keksówce o wym. 10/35cm natłuszczonej i oprószonej kaszą manną.
    Po upieczeniu można popudrować lub polać polewą czekoladową białą dla kontrastu
    Ciasto jest wilgotne i puszyste
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować