Ciasto marchewkowe z dodatkiem gotowej masy makowej - alternatywa dla tradycyjnego piernika.Wzorowałam się na przepisie z książki Dania niskotłuszczowe.
50 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
CIASTO:
- mąka: 45 dekagramów
- jaja: 5 sztuk
- marchew starta: 50 dekagramów
- olej: 0.5 szklanki
- brązowy cukier: 20 dekagramów
- soda oczyszczona: 2 łyżeczki
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- sól: 1 łyżeczka
- przyprawa do piernika: 2 łyżki
MASA:
- masa makowa: 80 dekagramów
POLEWA:
- biała czekolada: 10 dekagramów
- czekolada mleczna lub gorzka: 10 dekagramów
Piernik marchewkowy z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
2.Połączyć wszystkie suche składniki: mąkę, sól, proszek, sodę i przyprawę i przesiać je. Jaja ubić z cukrem, dodać marchew i olej oraz przesiane suche składniki. Dokładnie wymieszać.
3.Masę wylać na blaszkę (35x26) wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
4.Jeszcze gorące ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć masą makową, lekko docisnąć i wystudzić.
5.Czekoladę (osobno) rozpuścić w kąpieli wodnej. Tutaj kilka słów o niej właśnie. Dawniej trochę lekceważąco podchodziłam do niej - wydawało mi się, że co jak co, ale czekoladę można rozpuścić po prostu w rondelku - jednak ten sposób nie zawsze się sprawdzi. Kąpiel wodna jest niezastąpiona przy wykonywaniu wszelkich kremów, sosów i musów z dodatkiem żółtek czy czekolady. W tej metodzie nic się nie przypali.
Są specjalne garnki do kąpieli wodnej, ale wystarczy dobrać sobie dwa naczynia z naszej kuchni i specjalny garnek nie będzie potrzebny. U mnie świetnie sprawdza się rondelek i miska - chodzi o to, że w jednym naczyniu (rondelku) będzie gotowała się woda, a drugie (miska) będzie w tej wodzie zanurzone. Do miski wrzucamy połamaną czekoladę, chwilę mieszamy i gotowe.
6.Ciasto smarujemy rozpuszczonymi czekoladami i gotowe.
Komentarze