PIERNIK MARCHEWKOWY Z MASĄ MAKOWĄ

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto marchewkowe z dodatkiem gotowej masy makowej - alternatywa dla tradycyjnego piernika.Wzorowałam się na przepisie z książki Dania niskotłuszczowe.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka: 45 dekagramów
    - jaja: 5 sztuk
    - marchew starta: 50 dekagramów
    - olej: 0.5 szklanki
    - brązowy cukier: 20 dekagramów
    - soda oczyszczona: 2 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - sól: 1 łyżeczka
    - przyprawa do piernika: 2 łyżki
    MASA:
    - masa makowa: 80 dekagramów
    POLEWA:
    - biała czekolada: 10 dekagramów
    - czekolada mleczna lub gorzka: 10 dekagramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik marchewkowy z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
  • 2. Połączyć wszystkie suche składniki: mąkę, sól, proszek, sodę i przyprawę i przesiać je. Jaja ubić z cukrem, dodać marchew i olej oraz przesiane suche składniki. Dokładnie wymieszać.
  • 3. Masę wylać na blaszkę (35x26) wyłożoną papierem do pieczenia.

    Piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 4. Jeszcze gorące ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć masą makową, lekko docisnąć i wystudzić.
  • 5. Czekoladę (osobno) rozpuścić w kąpieli wodnej. Tutaj kilka słów o niej właśnie. Dawniej trochę lekceważąco podchodziłam do niej - wydawało mi się, że co jak co, ale czekoladę można rozpuścić po prostu w rondelku - jednak ten sposób nie zawsze się sprawdzi. Kąpiel wodna jest niezastąpiona przy wykonywaniu wszelkich kremów, sosów i musów z dodatkiem żółtek czy czekolady. W tej metodzie nic się nie przypali.

    Są specjalne garnki do kąpieli wodnej, ale wystarczy dobrać sobie dwa naczynia z naszej kuchni i specjalny garnek nie będzie potrzebny. U mnie świetnie sprawdza się rondelek i miska - chodzi o to, że w jednym naczyniu (rondelku) będzie gotowała się woda, a drugie (miska) będzie w tej wodzie zanurzone. Do miski wrzucamy połamaną czekoladę, chwilę mieszamy i gotowe.
  • Piernik marchewkowy z masą makową 6. Ciasto smarujemy rozpuszczonymi czekoladami i gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować