Piernik to ciasto, które kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Taka dekoracja z pewnością sprawi, że stanie się on piękną ozdobą naszego świątecznego stołu.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Tortownica o średnicy 22 cm
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 3 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 0,5 szklanki oleju,
- 0,5 słoiczka dowolnego dżemu,
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 przyprawa do piernika,
- Bakalie – około 0,5 szklanki (orzechy , morele, rodzynki)
- 2 płaskie łyżki kakao
Masa do dekoracji:
• 1 kostka masła,
• 0,5 litra mleka,
• 1 budyń waniliowy
• 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
• 0,5 łyżki mąki tortowej,
• Około 2 łyżki cukru, według uznania,
• 2 żółtka,
• 1 łyżka kakao do zabarwienia części masy,
• Barwniki spożywcze w proszku do zabarwienia masy.
Piernik bombka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakalie kroimy na mniejsze części.
2.Sypkie składniki mieszamy ze sobą. Do puszystej masy jajecznej dajemy na przemian suche składniki z olej oraz dżem. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dokładamy bakalie.
3.Jajka ubijamy z cukrem .
4.Ciasto przelewamy n przygotowaną tortownicę. Pieczemy w 180°C około 40 min.
Upieczony piernik studzimy.
5.Ostygnięty dekorujemy. Aby piernik przybrał bardziej zaokrąglony kształt (bombki) delikatnie ścinamy jego boki.
Tak przygotowany piernik dowolnie ozdabiamy masą. U mnie są to dzwoneczki.
6.MASA: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałej części rozpuszczamy budyń, mąki oraz żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko i gotujemy budyń. Następnie studzimy go.
Masło ucieramy. Do utartego dokładamy stopniowo budyń.
Częścią masy delikatnie obtaczamy piernik. Pozostałą część dzielimy na kilka części ( w zależności ile kolorów będziemy potrzebować.
Do jednej z części dokładamy zaparzone kakao. Kakaową masą wykonujemy zarys dekoracji. Środki wypełniamy odpowiednio zabarwiona masą.
Komentarze