Piernik bombka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Piernik to ciasto, które kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Taka dekoracja z pewnością sprawi, że stanie się on piękną ozdobą naszego świątecznego stołu.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 22 cm
    Składniki na ciasto:
    - 2 szklanki mąki,
    - 3 jajka,
    - 1 szklanka cukru,
    - 0,5 szklanki oleju,
    - 0,5 słoiczka dowolnego dżemu,
    - 1 szklanka mleka,
    - 1 łyżeczka sody,
    - 1 przyprawa do piernika,
    - Bakalie – około 0,5 szklanki (orzechy , morele, rodzynki)
    - 2 płaskie łyżki kakao

    Masa do dekoracji:
    • 1 kostka masła,
    • 0,5 litra mleka,
    • 1 budyń waniliowy
    • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
    • 0,5 łyżki mąki tortowej,
    • Około 2 łyżki cukru, według uznania,
    • 2 żółtka,
    • 1 łyżka kakao do zabarwienia części masy,
    • Barwniki spożywcze w proszku do zabarwienia masy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik bombka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krojenie bakalii 1. Bakalie kroimy na mniejsze części.
  • dodanie bakalii 2. Sypkie składniki mieszamy ze sobą. Do puszystej masy jajecznej dajemy na przemian suche składniki z olej oraz dżem. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dokładamy bakalie.
  • ubijanie jajek 3. Jajka ubijamy z cukrem .
  • przed pieczeniem 4. Ciasto przelewamy n przygotowaną tortownicę. Pieczemy w 180°C około 40 min.
    Upieczony piernik studzimy.
  • ścinanie boków 5. Ostygnięty dekorujemy. Aby piernik przybrał bardziej zaokrąglony kształt (bombki) delikatnie ścinamy jego boki.
    Tak przygotowany piernik dowolnie ozdabiamy masą. U mnie są to dzwoneczki.
  • Zdobienie 6. MASA: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałej części rozpuszczamy budyń, mąki oraz żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko i gotujemy budyń. Następnie studzimy go.
    Masło ucieramy. Do utartego dokładamy stopniowo budyń.
    Częścią masy delikatnie obtaczamy piernik. Pozostałą część dzielimy na kilka części ( w zależności ile kolorów będziemy potrzebować.
    Do jednej z części dokładamy zaparzone kakao. Kakaową masą wykonujemy zarys dekoracji. Środki wypełniamy odpowiednio zabarwiona masą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować