Piernik bez miodu

4.5 (172 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo mięciutki piernik,który przełożyłam powidłem własnej roboty.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 jajka
    2 szklanki cukru
    4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka sody oczyszczonej
    1 przyprawa do piernika
    1 szklanka śmietany 12 %
    4 łyżki gorącej wody

    dodatkowo:
    powidło do przełożenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Piernik Desery

Piernik bez miodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 4 łyżki cukru zrumienić na suchej gorącej patelni,do zrumienionego wlać 4 łyżki gorącej wody,mieszać aż cukier się rozpuści,powstanie lekko brązowy karmel.
  • 2. Pozostały cukier utrzeć z jajkami na puszystą masę,dodać sodę i przyprawę,dobrze utrzeć.Następnie dodawać na przemian mąkę i śmietanę,na koniec dodać karmel i dobrze wymieszać.Ciasto jest dość gęste.
  • 3. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach około 24 cm x 35 cm.Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 4. Upieczony piernik wystudzić i przekroić na 2 blaty.Przełożyć powidłem i oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować