PIERNIK BAKALIOWY Z POWIDŁAMI

5 (1 ocen)

  • 60 min

Dziś mam dla Was przepis na fantastyczny piernik - taki , który robi się błyskawicznie ... nie trzeba nastawiać go kilka tygodni przed ... i smakuje fenomenalnie!A zapach podczas pieczenia unosi się w całym domu.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    (keksówka około 25cm)

    * mąka pszenna - 2 szkl

    * cukier - 3/4 szkl

    * kakao - 2 łyżki

    * soda oczyszczona - 1 łyżeczka

    * cynamon - 1 łyżeczka

    * imbir - 0,5 łyżeczki

    * gałka muszkatałowa - 0,5 łyżeczki

    * powidła śliwkowe - 6 łyżek

    * mleko - 1 szkl

    * miękkie masło - 125 g

    ( imbir , cynamon i gałkę możemy zastąpić przyprawą do piernika )

    DODATKOWO:

    * żurawina suszona - 1 garstka

    * orzechy laskowe - 1 garstka

    * płatki migdałów - 1 garstka

    LUKIER:

    * sok z cytryny - 3 łyżki

    * ciepła woda - 2 łyżki

    * cukier puder - ok. 200 g
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Powidła

Piernik bakaliowy z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Miękkie masło , mąkę , cukier i sodę i pozostałe przyprawy do piernika dokładnie ze sobą miksujemy.

    Dolewamy mleko i dodajemy powidła śliwkowe - mieszamy.

    Wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

    Pieczemy ok. 45 minut / 200 C ( z termoobiegiem ).

    Studzimy.

    LUKIER:

    Sok z cytryny mieszamy z wodą.

    Dodajemy cukier puder i dokładnie rozcieramy.

    CAŁOŚĆ:

    Wystudzony dekorujemy przygotowanym lukrem ... podprażonymi na suchej patelni orzechami i migdałami oraz suszoną żurawiną i perełkami.

    Pycha!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować