Piernik bakaliowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Piernik bakaliowy - uświetni rodzinne spotkanie przy świątecznym stole

  • 40 min

Składniki:

  • 400g mąki
    130g margaryny
    400g bakali np. różne orzechy,płatki migdałowe,rodzynki,śliwka
    suszona,kandyzowana skórka pomarańczowa, kandyzowany ananas
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    1 łyżeczka sody
    250g cukru
    2 łyżki kakao kakao
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    3 łyżki powideł np. śliwkowe,wiśniowe
    1 opakowanie polewy czekoladowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik bakaliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztopić i ostudzić. Jaja z cukrem ubić mikserem na puch. Dodać mleko i stopniowo mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawy do piernika. Mieszając dodawać powidła. Następnie wlać tłuszcz, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 2. Dodać oprószone mąką bakalie (zapobiegnie to opadaniu bakali na dno ciasta) i wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy z kominkiem o średnicy 22-24 cm., natłuszczonej i posypanej mąką.
  • 3. Piec w nagrzanym piekarniku w temp.180 stopni,przez 50-60 minut.
  • Piernik bakaliowy 4. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i wystudzić. Polać polewą czekoladową i udekorować np. płatkami migdałowymi,połówkami orzechów włoskich
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Bakalie Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować