Piernik Adwentowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto udające piernik, Świetnie się sprawdzi w czasie adwentu, gdy "prawdziwe", obfitujące w miód pierniki czekają cierpliwie na święta.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    przyprawa korzenna piernikowa
    3 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki mleka

Piernik adwentowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej łączymy z cukrem i sodą (powinna się rozpuścić), ewentualnie dodajemy trochę mleka. Wsypujemy mąkę i przyprawę korzenną. Mieszamy i stopniowo wlewamy pozostałe mleko.
  • 180 stopni: 1 h 2. Średniej wielkości keksówkę smarujemy olejem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy około godziny

Porady

Zamiast oleju można dodać roztopione masło (100g)

Komentarze

Podobne przepisy