Piernik

0 (0 ocen)

  • 10 min

Piernik ten jest pieczony w automacie do wypieku chleba. Jest mięciutki i bardzo smaczny. Polecam!

  • 10 min

Składniki:

  • 2 jajka
    80 g cukru Demerara
    1/2 łyżeczka sody
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    1 łyżeczka cynamonu
    200 ml mleka
    500 g płynnego miodu
    200 g masła
    400 g mąki
    szczypta soli
    4 łyżeczki proszku do pieczenia

Piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja, sól i sodę miksować przez ok 5 min. Dodać przyprawy, mleko, miód i rozpuszczone masło. Przemieszać. Mieszaninę wlać do formy do pieczenia. Dodać makę i proszek do pieczenia. Umieścić forme w urządzeniu, wybrać program 18 (w moim automacie jest to program do pieczenia ciast słodkich), wagę (1000 g) i oczekiwany kolor skórki. Pod koniec programu urządzenie wyłączyć, wyjąć formę i po chwili piernik.

Porady

Ciasto można przełozyć powidłami sliwkowaymi bądź polać polewą czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy