Pierniczkowy alpejczyk

4.5 (155 ocen)

  • 1 min

Ciasto dla miłośników pierników. Dobre na każdą okazję, nie tylko na święta Bożego Narodzenia

  • 1 min

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jaj
    6 łyżek oleju
    1 szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki
    1,5 łyżeczki proszku
    3 łyżki kakao

    Krem:
    3 budynie śmietankowe
    1,5 kostki margaryny
    2 galaretki cytrynowe
    ok.30 dag pierników z nadzieniem w czekoladzie
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Pierniczkowy alpejczyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernicykowz alpejczzk 1. Ciasto:
    Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę z proszkiem i kakao, a na końcu olej.
    Piec w temp. 175 stopni C przez ok 30 min.
    Po ostygnięciu placek przekroić na pół.
    Skropić sokiem z cytryny rozrobionym z wodą (połowa cytryny i pół szklanki wody)

    Krem:
    Zagotować 1 l wody. Budynie rozrobić w szklance wody. Ugotować budyń.Do gorącego wsypać galaretki. Ostudzić. Margarynę utrzeć z budyniem.
    Połowę budyniu ułożyć na pierwszym blacie ciasta, położyć pierniki i resztę masy. Przykryć drugim ciastem. Polać polewą

Porady

Jeśli lubicie słodkie ciasta, to do kremu należy dodać cukru pudru

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować