Pierniczkowe muffinki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pachnące muffiny z konfiturą pomarańczową

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKłADNIKI MOKRE:
    - rozpuszczone masło: 100 gramów
    - jajka: 3 sztuki
    - kwaśna śmietana lub gęsty jogurt: 1 szklanka
    SKłADNIKI SUCHE:
    - mąka pszenna: 300 gramów
    - budyń waniliowy: 1 opakowanie
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - soda: 0.5 łyżeczki
    - cukier zwykły: 0.33 szklanki
    - cukier dark muscovado: 0.33 szklanki
    - przyprawa do piernika: 1 opakowanie
    - ciemne kakao: 2 łyżeczki
    DODATKOWO:
    - cukier puder do lukru: 1 szklanka
    - posypka: 1 szczypta
    - małe pierniczki do ozdoby: 14 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Pierniczkowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • muffinki 1. 1. Składniki mokre i suche mieszamy w osobnych naczyniach, następnie łączymy i mieszamy razem, aż masa będzie względnie jednolita. Nie należy mieszać ciasta zbyt długo. Powinno być grudkowate i dosyć gęste.

    2. Formę zabezpieczoną papilotkami lub wysmarowaną masłem wypełniamy do wysokości 1/3 wysokości otworu, następnie dajemy na środek łyżeczkę konfitury i przykrywamy następną porcją ciasta. Nie powinno ono wstawać nad brzeg otworu, bo muffinki sporo urosną.

    3. Muffiny pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie studzimy i lukrujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować