Pierniczkowe czary-mary

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Piękne,smaczne i bardzo łatwe pierniczki

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 4 szklanki
    - cukier: 1.5 szklanki
    - jajka: 2 sztuki
    - masło: 2 łyżeczki
    - miód płynny: 30 dekagramów
    - soda oczyszczona: 2 łyżeczki
    - kakao: 3 łyżki
    - przyprawa do pierników: 1 sztuka

    - czekolada gorzka: 10 dekagramów
    - margaryna do polewy: 125 dekagramów
    - cukier kryształ: 0.75 szklanki
    - mleko 2%: 2 łyżki
    - kakao do polewy: 2 łyżki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pierniczkowe czary-mary - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z sodą i przyprawa do piernika oraz kakao przesiać, dodać ciepły miód i resztę składników. Zagnieść gładkie ciasto.
  • 2. Stolnicę i wałek delikatnie natrzeć mąką, rozwałkować na placek półcentymetrowej grubości,wyciąć ciasteczka i luźno ułożyć na blaszce. Piec 15-20 min w gorącym piekarniku.
  • 3. Po upieczeniu delikatnie rozłożyć na płaskiej powierzchni, polać polewą i dowolnie udekorować .
  • 4. Polewa
    W rondelku rozpuścić margarynę, dodać cukier, kakao i mleko. Gotować cały czas mieszając około 5 min .W gorącej masie rozpuścić czekoladę .
    Używam zawsze gorzkiej czekolady ,ale równie dobrze może być mleczna lub z drobnymi orzechami.
    Dodatek czekolady w polewie sprawi że bardzo ładnie nam ona zastygnie na ciasteczkach i będziemy mogli lukrem robić na nich wszystko bez obawy że coś się rozleje .
  • 5. Dowolnie dekorujemy lukrem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować