Pierniczkowa Choineczka

0 (0 ocen)

świąteczny prysmak mojej córeczki

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    2 łyżki miodu
    3/4 szklanki cukru
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 torebki przyprawy piernikowej
    1 łyżka masła
    1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
    około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka

Pierniczkowa choineczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • choinka 1. Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajko.Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche (zapewne nie wykorzystamy całego mleka, bo masa byłaby za rzadka). Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. 12 foremkami różnej wielkości w krztałcie gwiazdy wykrajać z ciasta pierniczki, złączyć resztki ciasta w kulkę, ponownie rozwałkować i wyciąć pierniczki. Smarować rozmąconym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie (pierniczki urosną).Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie. najlepiej jeszcze ciepłe miekkie pierniczki nabijać na patyk do szaszłyków począwszy od największego pierniczka pamiętajac że każdy piernik musi być nakłuty dokładnie po środku. Na koniec udekorować lukrem i kolorową posypką

Porady

Twarde pierniczki można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-4 tygodnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy