Pierniczki zaparzane

4.5 (183 ocen)

  • 30 min

Pierniczki czy piernik z blaszki , a nawet świateczne domki, jak kto woli

  • 30 min

Składniki:

  • 1,5 kg mąki
    1,5 szkl cukru
    1 margaryna
    250 g miodu
    1/2 szkl wody
    2 dkg amoniaku
    1 niepełna łyżka sody
    przyprawa korzenna
    5 jajek
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Ciastka Pierniczki

Pierniczki zaparzane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z przyprawami i sodą. Wodę miód, margarynę i cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać amoniak. Mąkę zalać gorącą zalewą, ciągle mieszając dobrze wyrobić, gdy przestygnie dodać po jednym jajku ciągle wyrabiając. wystudzić ciasto, otoczyć w mące i przechowywać ok 3 tyg na dolnej półce w lodówce.
    Piec małe pierniczki lub piernik w blaszce, po czym przełożyć marmoladą i polać polewą czekoladową.

Porady

Ciasto musi leżakować co najmniej 3 tygodnie, w przyspieszonym tempie ciastka nie wyjdą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować