Takiego przepisu szuka prawie każdy kto piecze sam pierniczki na święta.Miękkie zaraz po upieczeniu,nie wymagają długiego przechowywania przed świętami.Dla zapracowanych.
60 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
250 g gotowanych ziemniaków
250 g miodu
150 g cukru
125 g masła
450 g mąki
1 łyżka czubata przyprawy do piernika
1,5 czubatej łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 jajko
Pierniki miękkie z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane ziemniaki ( bez soli) jeszcze gorące dokładnie rozgnieść
Miód wlać do garnka, podgrzać nieco i wsypać cukier. Mieszając podgrzewać i uważać, aby całość się nie skarmelizowała. Gdy cukier się nieco rozpuści dodać masło, ciągle mieszając aż do połączenia składników.
2.Włożyć rozgniecione ziemniaki i zmiksować mikserem na gładką masę. Pozostawić do przestygnięcia.
Przestudzoną masę wlać do dużej miski, dodać mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę i jajko. Wyrobić jednolite ciasto. Ciasto nie klei się, nie trzeba podsypywać mąką.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 5mm i wykrawać foremkami.Wycięte pierniczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 160°C i piec ok 10 minut w termoobiegu.
Pierniczki po upieczeniu dekorować według uznania
Komentarze