Pierniki miękkie z ziemniakami

4.48 (273 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Takiego przepisu szuka prawie każdy kto piecze sam pierniczki na święta.Miękkie zaraz po upieczeniu,nie wymagają długiego przechowywania przed świętami.Dla zapracowanych.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 250 g gotowanych ziemniaków
    250 g miodu
    150 g cukru
    125 g masła
    450 g mąki
    1 łyżka czubata przyprawy do piernika
    1,5 czubatej łyżki kakao
    1 łyżeczka sody
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.48 (273 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pierniki miękkie z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ''' 1. Ugotowane ziemniaki ( bez soli) jeszcze gorące dokładnie rozgnieść
    Miód wlać do garnka, podgrzać nieco i wsypać cukier. Mieszając podgrzewać i uważać, aby całość się nie skarmelizowała. Gdy cukier się nieco rozpuści dodać masło, ciągle mieszając aż do połączenia składników.
  • ''' 2. Włożyć rozgniecione ziemniaki i zmiksować mikserem na gładką masę. Pozostawić do przestygnięcia.
    Przestudzoną masę wlać do dużej miski, dodać mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę i jajko. Wyrobić jednolite ciasto. Ciasto nie klei się, nie trzeba podsypywać mąką.
    Ciasto rozwałkować na grubość ok 5mm i wykrawać foremkami.Wycięte pierniczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika 160°C i piec ok 10 minut w termoobiegu.
    Pierniczki po upieczeniu dekorować według uznania
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też przepis na makowiec!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować