PIERNICZKI Z WITRAŻAMI

0 (0 ocen)

  • 35 min

Takie pierniczki upiekłam na święta. Ich korzenny zapach roznosił się po całym mieszkaniu. Są smaczne i można je piec częściej , anie tylko na święta.

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki:
    4 szklanki mąki
    1 i 3/4 szklanki cukru pudru
    1 szklanka miodu
    3/4 kostki margaryny
    1-2 jajka
    1 paczka przyprawy korzennej
    3 łyżeczki gorzkiego kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatki:
    landrynki owocowe (mała paczuszka)

Pierniczki z witrażami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • PIERNICZKI Z WITRAŻAMI 1. Wszystkie składniki razem zagnieść w jedną całość. Uformować na
    kształt kuli , zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po
    tym czasie ciasto rozwałkować i foremkami wycinać różne wzory
    pierniczków. Układać na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piec w
    temp. 175 st-180 st ok. 10 minut. Żeby powstały witraże w pierniczkach należy paczkę landrynek (nie wyciągać z opakowania) rozbić tłuczkiem. Kawałki cukierków wsypać w otwory ciasteczek ułożonych wcześniej na blaszce do pieczenia.

Porady

Moja rada : Pierniczki najlepiej upiec dwa tygodnie przed świętami (wtedy zrobią się miękkie). Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku , słoiku lub puszce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy