Pierniczki z mąki z ciecierzycy (bezglutenowe) z lukrem królewskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, sodę i przyprawę do pierników przesiać do miski czy na stolnicę. Po środku zrobić zagłębienie, w które należy wlać miód. Lekko wymieszać z mąką. Dodać resztę składników, zagnieść ciasto, aż będzie jednolite.
Ciasto schłodzić ok. 30 minut w lodówce. Po tym czasie rozwałkować je na grubość ok. 0.5mm. Następnie wykrawać pierniczki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pierniczki piec w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 8 minut.
Po upieczeniu ciastka ostudzić. Udekorować lukrem królewskim, który powstaje w następujący sposób: białko ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Razem zmiksować. Użyć od razu do dekoracji.
Po udekorowaniu pierniczków, zostawić je by lukier zastygł. Następnie ciastka przełożyć do szczelnego pojemnika. Po ok. 7 dniach powinny zrobić się miękkie.
Komentarze