Pierniczki z mąki z ciecierzycy (bezglutenowe) z lukrem królewskim

4.5 (186 ocen)

Z mąką z ciecierzycy mam niewielkie doświadczenie. Udało mi się jednak przygotować z niej pierniczki. I to nawet całkiem smaczne :)

Składniki:

  • 260g mąki z ciecierzycy
    1/2 łyżeczki sody
    100g miodu
    100g cukru lub ksylitolu
    1.5 łyżki przyprawy korzennej do pierników (bez pszenicy)
    1 jajko, 1 żółtko
    30g masła
    dodatkowo: mąka do podsypywania
    lukier:
    1 białko
    150g cukru pudru lub ksylitolu w pudrze
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Ciastka Pierniczki

Pierniczki z mąki z ciecierzycy (bezglutenowe) z lukrem królewskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, sodę i przyprawę do pierników przesiać do miski czy na stolnicę. Po środku zrobić zagłębienie, w które należy wlać miód. Lekko wymieszać z mąką. Dodać resztę składników, zagnieść ciasto, aż będzie jednolite.
    Ciasto schłodzić ok. 30 minut w lodówce. Po tym czasie rozwałkować je na grubość ok. 0.5mm. Następnie wykrawać pierniczki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pierniczki piec w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 8 minut.
    Po upieczeniu ciastka ostudzić. Udekorować lukrem królewskim, który powstaje w następujący sposób: białko ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Razem zmiksować. Użyć od razu do dekoracji.
    Po udekorowaniu pierniczków, zostawić je by lukier zastygł. Następnie ciastka przełożyć do szczelnego pojemnika. Po ok. 7 dniach powinny zrobić się miękkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik Przyprawy korzenne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować