Pierniczki z lukrem

4.5 (151 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealne ciasteczka na świąteczny stół i nie tylko.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - masło (zimne): 200 gramów
    - cukier trzcinowy: 250 gramów
    - przyprawa do pierników (opakowanie): 1 sztuka
    - proszek do pieczenia (czubata): 1 łyżeczka
    - mąka żytnia: 200 gramów
    - mąka pszenna: 300 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier puder: 250 gramów
    - sok pomarańczowy: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pierniczki

Pierniczki z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło pokroić w kostkę i zagnieść z cukrem trzcinowym, przyprawą, proszkiem do pieczenia, mąkami i jajami. Przykryć i chłodzić ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 °C (z termoobiegiem: do 160 °C).
  • 2. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i foremkami wykroić koniki. Piec 15–17 minut. Wystudzić. Cukier puder utrzeć z sokiem pomarańczowym na gęsty lukier. Przełożyć do szprycy i udekorować ciastka. Odczekać, aż zastygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować