PIERNICZKI Z LUKREM

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pierniczki zawsze się udają. Dobrze smakują i świetnie wyglądają

  • 60 min

Składniki:

  • PIERNICZKI Z LUKREM LUB CZEKOLADĄ


    1/4 kg miodu ( polowa sztucznego i polowa prawdziwego)
    1/4 kg margaryny
    1/4 kg cukru kryształu ( z tego 15 dag upalić na karmel)
    3 żółtek
    2 jaja
    pół łyżeczkI sody
    pól proszku do pieczenia
    pół łyżki kakao
    1 opakowanie przypraw do piernika
    mąka: tyle, ile zabierze ciasto ok 1 kg

    LUKIER:

    2 białka
    30-40 dag cukru pudru
    szczypta kwasu cytrynowego ew. troszkę soku z cytryny

Pierniczki z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PIERNICZKI

    Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, jaja i pozostałe składniki, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, kakao. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypując mąka. Rozwałkować i wykrawać foremką różne kształty pierniczków. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i upiec ( Ja piekłam z papierem do pieczenia, bez tłuszczu)
    Po ostudzeniu polukrować lub przybrać wg własnego uznania

    LUKIER:

    Ucierać białko z cukrem pudrem tak długo, aż masa stanie się gęsta i pulchna. Przyprawić szczyptą kwasku cytrynowego.

Porady

Dla uzyskania innego koloru lukru można dodać odrobinę kakao lub kilka kropel soku z buraka czerwonego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy