Pierniczki zawsze się udają. Dobrze smakują i świetnie wyglądają
60 min
Składniki:
PIERNICZKI Z LUKREM LUB CZEKOLADĄ
1/4 kg miodu ( polowa sztucznego i polowa prawdziwego)
1/4 kg margaryny
1/4 kg cukru kryształu ( z tego 15 dag upalić na karmel)
3 żółtek
2 jaja
pół łyżeczkI sody
pól proszku do pieczenia
pół łyżki kakao
1 opakowanie przypraw do piernika
mąka: tyle, ile zabierze ciasto ok 1 kg
LUKIER:
2 białka
30-40 dag cukru pudru
szczypta kwasu cytrynowego ew. troszkę soku z cytryny
Pierniczki z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PIERNICZKI
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, jaja i pozostałe składniki, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, kakao. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypując mąka. Rozwałkować i wykrawać foremką różne kształty pierniczków. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i upiec ( Ja piekłam z papierem do pieczenia, bez tłuszczu)
Po ostudzeniu polukrować lub przybrać wg własnego uznania
LUKIER:
Ucierać białko z cukrem pudrem tak długo, aż masa stanie się gęsta i pulchna. Przyprawić szczyptą kwasku cytrynowego.
Porady
Dla uzyskania innego koloru lukru można dodać odrobinę kakao lub kilka kropel soku z buraka czerwonego.
Komentarze