pierniczki z lukrem

4.5 (198 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne pierniczki z lukrem i kolorową posypką :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    3 jajka
    20 dag cukru pudru
    10 dag masła
    25 dag miodu
    70 dag mąki
    1 przyprawa do piernika
    1 i 1/2 łyżeczki wody

    lukier:
    kilka łyżek wody lub soku z cytryny
    250g cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pierniczki

Pierniczki z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Miód rozpuścić z masłem, jajka utrzeć z cukrem, połączyć to z mąką i sodą. Zamieszać wszystko drewnianą łyżką i odstawić na noc w chłodne miejsce. Rozwałkować cienko, wykrawać i piec 10-15 min.

    Lukier: Cukier puder przesiewamy przez sitko. Następnie do pustej miseczki wlewamy kilka łyżek wody lub soku z cytryny i cały czas mieszając, wsypujemy cukier puder. Lukier powinien spływać z łyżeczki powoli cienkim strumieniem. Wtedy jego konsystencja jest właściwa i możesz przystąpić do lukrowania.

    Teraz możemy ozdobić je według uznania i poczekać aż lukier do końca zastygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować