Pierniczki z Inką

0 (0 ocen)

Pierniczki zaraz po upieczeniu są pyszne i mięciutkie, polecam.

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
    20 dag cukru
    3 łyżki miodu
    1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika
    4 łyżki kawy Inki
    12 dag masła
    2 jajka
    1 łyżeczka sody
    1 łyżki ciepłej wody
    1,5 łyżki gęstej śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pierniczki z inką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić z miodem i cukrem, dodać kawę i przestudzić. Jeszcze do ciepłej masy miodowej dodać 10 dag mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
    Pozostałą mąkę przesiać i wymieszać z przyprawą korzenną, następnie dosypać do zimnej masy z miodu, dodać lekko ubite jajka i sodę rozpuszczoną w ciepłej wodzie oraz śmietanę, zagnieść gładkie i lśniące ciasto. Przygotowane ciasto odstawić do lodówki na całą noc.
    Schłodzone ciasto rozwałkować na placek około 1 cm i foremką wyciąć kształty ciastek, ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
    Piec około 8-9 min w temp. 180 st po upieczeniu wystudzić i dowolnie ozdobić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować