Pierniczki świąteczne

4.67 (202 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Coraz bliżej święta, więc czas na pierniczki. Moje córcie świetnie się bawiły wykrawając i dekorując te pyszne ciasteczka. Przepis na pierniki warty wypróbowania :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
    200g masła
    8 łyżek miodu
    1 szklanka cukru pudru
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    przyprawa do piernika (40g)
    1 łyżka kakao
    pisaki cukrowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.67 (202 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Ciastka Pierniczki

Pierniczki świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dziewczynki wykrawają 1. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sito. Dodać jajka, cukier puder, przyprawę do pierników, roztopione i wystudzone masło z miodem.
  • przed pieczeniem 2. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto ( w razie konieczności podsypać mąką). Wstawić do lodówki na godzinę.
  • 3. Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i foremkami wykrawać dowolne kształty. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać pierniki zachowując odstępy. Piec 15 minut w 180 st. Po wystudzeniu ciasteczka dowolnie udekorować pisakami cukrowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Notka redakcyjna

Dobry przepis na pierniki cieszy przez długi czas - najpierw podczas pieczenia i dekorowania, a później także podczas jedzenia! Najlepsze świąteczne pierniczki powinny przez jakiś czas (kilka tygodni) leżakować w zamkniętym naczyniu, na przykład metalowej puszce. Dzięki temu zmiękną i zamiast twardych ciastek, otrzymacie miękkie, rozpływające się w ustach. Nie każdy przepis na pierniki jednak tego wymaga - niektóre są gotowe do jedzenia od razu.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować