Pierniczki staropolskie

4.51 (188 ocen)

Staropolskie pierniczki są bardzo smaczne i mięciutkie, nie wymagają leżakowania. Zawsze przyrządzam je na święta Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • 0,5 kilograma mąki pszennej
    200 gram miodu prawdziwego
    1 szklanka cukru
    0,5 szklanki mleka
    1 łyżka sody
    2 jajka
    150 gram masła
    Opakowanie przyprawy do piernika
Wystaw ocenę:

4.51 (188 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Piernik Desery Pierniczki

Pierniczki staropolskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Do rondla przekładamy miód, masło, cukier oraz przyprawę do piernika, podgrzewamy do rozpuszczenia się wszystkich składników, odstawiamy do ostudzenia. Do miski przesypujemy przesianą mąkę, wlewamy mleko wymieszane z sodą, dodajemy jajka oraz ostudzony miód z pozostałymi składnikami. Mikserem ucieramy na gładką masę, miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką, wstawiamy do lodówki na trzy tygodnie. Miskę z masą na pierniczki wyjmujemy z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem, żeby masa był miękka.
  • przygotowanie 2. Ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy, wałkujemy na grubość 0,5 cm podsypując mąką, wycinamy pierniki foremkami w różnych kształtach.
  • pieczenie 3. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować