Pierniczki renifery

4.5 (154 ocen)

  • 60 min

kiedyś zobaczyłam taką inspirację w internecie i stwierdziłam, że muszę zrobić pierniczki renifery na bazie kształtu ciasteczkowego ludzika.

  • 60 min

Składniki:

  • 55 dag mąki
    12 dag masła
    30 dag miodu
    10 dag cukru
    1 duże jajko
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    domowa przyprawa do pierników (2-3 łyżeczki)

    50 g czekolady gorzkiej
    czerwone groszki czekoladowe
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pierniczki

Pierniczki renifery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód z cukrem i masłem rozpuścić w garnku. Ostudzić.
    Na stolnicę wysypać mąkę, sodę, przyprawę do pierników, lekko wymieszać i wbić jajko do środka.
    Dodać masę miodowo-cukrowo-masłową.
    Zagnieść. Wycinać kształt ciasteczkowego ludka i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec w 180 st.C ok 7-8minut, wystudzić na kratce.
    Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, włożyć do rękawa cukierniczego z wąską końcówką.
    Ciasteczka odwrócić do góry nogami - w miejsce nóg ludzika zrobić czekoladowe poroże, niżej oczy i kropkę na nos - w te miejsce przykleić czekoladowy groszek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować