Pierniczki owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Obydwie mąki, proszek do pieczenia i przyprawę do pierników przesiać do miski czy na stolnicę. Po środku zrobić zagłębienie, w które należy wlać miód. Lekko wymieszać z mąką. Dodać resztę składników, zagnieść ciasto, aż będzie jednolite.
Ciasto schłodzić ok. 30 minut w lodówce. Po tym czasie rozwałkować je na grubość ok. 0.7mm i wykrawać okrągłe pierniczki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pierniczki piec w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 10 minut.
Po upieczeniu ciastka ostudzić, udekorować i przełożyć do szczelnego pojemnika. Po ok. 7 dniach powinny zrobić się miękkie.
Porady
Uwaga: ciasto owsiane może być lekko klejące, dlatego warto je dość mocno podsypywać mąką.
Komentarze